Meny

Vad betyder pronation? Vad betyder supination?

Pronation och supination är naturliga rörelser i foten. Här är en närmare förklaring av vad dessa termer innebär:

Pronation: Pronation är den naturliga rörelsen där foten roterar inåt när den träffar marken. Det innebär att foten rullar från utsidan av hälen och framåt mot tårna. Pronation hjälper till att absorbera stötar och fördela belastningen jämnt över foten.

Supination: Supination är motsatsen till pronation och innebär att foten roterar utåt när den träffar marken. Detta innebär att vikten fördelas mer på utsidan av foten under löpsteget. För vissa kan supination vara en naturlig del av deras steg.

Det är viktigt att komma ihåg att både pronation och supination är normala och naturliga rörelser. De är en del av kroppens sätt att anpassa sig och absorbera stötar. Vissa kan ha en mer uttalad pronation eller supination än andra, och i vissa fall kan det leda till skador om det inte hanteras på rätt sätt. Att välja rätt typ av skor och eventuellt använda inlägg eller stöd kan hjälpa till att korrigera eventuella problem relaterade till pronation eller supination. Det är alltid bäst att konsultera en specialist eller löpteknikexpert om du är osäker på ditt steg och behovet av eventuella korrigeringar.

vad är pronation vad är supination betyder mening löpare löparskor löpning promenad walking vandring
Olika grader av pronation och supination
Pronation är en naturlig del av löpsteget och skiljer sig från person till person. Här är en översikt över olika grader av pronation:

Neutralt fotsteg: Vid neutral pronation landar foten plant på marken och rullar jämnt inåt i en gradvis rörelse för att absorbera stötar. Detta är den mest effektiva och önskvärda typen av pronation som ger en balanserad fördelning av kroppsvikten över hela foten.

Överpronation: Vid överpronation rullar foten inåt mer än normalt vid varje steg. Detta kan leda till att vikten fördelas ojämnt över foten och ökad belastning på vissa delar av foten och underbenet. Överpronation kan öka risken för skador, särskilt för löpare med hög pronationsgrad.

Underpronation (supination): Underpronation, eller supination, är när foten rullar utåt istället för att rulla inåt vid varje steg. Detta kan leda till att vikten främst belastar utsidan av foten och hälen. Underpronation kan också öka risken för skador eftersom foten inte absorberar stötar lika effektivt.

Att förstå din pronationsgrad är viktigt när du väljer löparskor eftersom olika skor erbjuder olika typer av stöd och stabilitet för att hantera olika pronationsmönster.

Hur vet jag om jag pronerar, supinerar eller har ett neutralt steg?
Att filma dig själv när du springer eller går på ett löpband och observera ditt steg i slow motion är ett sätt att få en första bild av hur din fot rör sig och eventuella avvikelser i pronation eller supination.

Att även undersöka slitningen på sulorna under dina nuvarande löparskor är ett praktiskt komplement till att filma ditt steg. Detta kan ge dig ytterligare ledtrådar om ditt pronationsmönster och hjälpa till att bekräfta de observationer du gör genom att filma dig själv.

Genom att kombinera dessa två metoder får du en mer heltäckande förståelse för ditt steg och kan fatta mer informerade beslut när det gäller att välja rätt skor för att optimera komfort, prestanda och minska risken för skador.

Se vårt utbud av skor med pronationsstöd här!
  • köp hoka one one gaviota 4 herr dam svart vit pronation pronationsstöd löpare löparskor löpar sko jogging joggingsko springskor skobutik online betterbalance.se
  • köp hoka one one arahi 6 herr dam svart blå pronation pronationsstöd löpare löparsko löparskor joggingsko jogging springskor joggingskor skobutik online betterbalance.se
  • köp SAUCONY OMNI WALKER WIDE svart herr dam bred walkingskor walkingsko promenadsko promenadsko skobutik online webshop betterbalance.se

Kontakta oss

Tel: 026-61 20 85
Mail: info@fotskogavle.se

Följ oss

BetterBalance by Fot & Sko

cross