Meny

Hitta rätt walkingskor

Varför promenad-/walkingskor?
Att använda riktiga walkingskor har flera fördelar såsom att skorna är utformade med rätt typ av stabilitet och dämpning för att passa promenadstegens rörelsemönster. Detta minskar risken för trötthet i fötterna och belastningsskador på anklarna under längre promenader. Walkingskor ger korrekt stabilisering och stöd för foten, vilket minskar risken för att trampa snett och skada sig, särskilt när man går på ojämnt underlag eller terräng. Då walkingskor är speciellt utformade för promenader, är de optimerade för den typ av aktivitet och rörelsemönster som promenader innebär. Detta gör dem mer bekväma och effektiva för promenader än andra typer av skor. Genom att använda riktiga walkingskor kan man njuta av en bekväm och säker promenadupplevelse samtidigt som man minskar risken för skador och obehag. Det är därför viktigt att välja skor som är speciellt anpassade för promenader när man är ute och går.

Vad ska du tänka på när du köper promenad-/walkingskor?
När du väljer promenadskor är det viktigt att prioritera komfort och passform. Skorna bör kännas mjuka och bekväma utan att skava, särskilt med tanke på att fötterna kan svälla något under promenader. Se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan tårna och skons främre del för att undvika tryckpunkter. Dessutom är det klokt att ta hänsyn till det underlag du oftast promenerar på.

Kan man använda löparskor som promenadskor?

Ja, det är fullt möjligt att använda löparskor för promenader. Många löparskor erbjuder faktiskt utmärkt dämpning, stabilitet och komfort, vilket kan göra dem till ett bra alternativ för promenader, särskilt om du inte har specifika problem med dina fötter eller gångmönster. Dock är walkingskor speciellt utformade för promenader och kan erbjuda extra stöd och stabilitet som är anpassade för det specifika rörelsemönstret under en promenad. Så om du ofta promenerar och går längre sträckor kan det vara värt att överväga att investera i ett par walkingskor för att få den bästa möjliga komforten och stödet för dina fötter.

Vad är skillnaden mellan löparskor och promenad-/walkingskor?
En av de viktigaste skillnaderna mellan en promenadsko och en löparsko är dess stabilitet och vridstyvhet. En promenadsko är vanligtvis konstruerad för att vara styvare och ge mer stöd åt foten och vristen under gång. Den är utformad för att hantera det upprepade trycket från att rulla foten framåt under en promenad, vilket kräver en viss grad av stabilitet.

Å andra sidan är en löparsko vanligtvis mer flexibel och har en mjukare mellansula för att absorbera stötar från löpningens högre påfrestningar. Den är utformad för att ge mer dynamisk rörelse och fjädring under löpningens olika faser.

Sammanfattningsvis är en promenadsko vanligtvis mer styv och stabil för att hantera gångens krav, medan en löparsko är mer flexibel och dämpande för att möta löpningens högre påfrestningar.

Se alla våra joggingskor här!

Vilka är de bästa promenad-/walkingskorna?

Valet av de bästa walkingskorna beror på flera faktorer som dina personliga behov, fotens anatomi och vilket underlag du oftast promenerar på. Det finns ingen universell "bästa" sko för alla. Det är viktigt att ta hänsyn till faktorer som behov av extra stöd, frekvensen av promenader, estetiska preferenser och terrängförhållandena.

Om du behöver extra stöd eller har specifika fotproblem kan det vara klokt att välja en sko med bra stötdämpning och stabilitet. För stadspromenader eller asfalt kan en sko med bra grepp och hållbarhet vara fördelaktig, medan terrängpromenader kan kräva en sko med bra grepp och stabilitet för att hantera ojämnheter och variationer i terrängen.

Vattentäta promenad-/walkingskor
Om du spenderar mycket tid i terräng och natur är det viktigt att välja vattentäta skor med bra grepp. Skor med Gore-Tex eller liknande membran är idealiska för skogspromenader eftersom de håller dina fötter torra samtidigt som de tillåter fukt och ånga att släppas ut.

Gore-Tex-material är speciellt utformat med mikroporer som är tillräckligt små för att förhindra inträngning av vatten men tillräckligt stora för att släppa ut fukt och ånga från insidan av skon. Detta ger en vattentät och andningsbar skyddsnivå som håller dina fötter torra och bekväma under promenader i fuktiga eller våta förhållanden.

Hur länge håller promenad-/walkingskor?

Hållbarheten hos dina walkingskor beror på flera faktorer, inklusive hur ofta du använder dem, vilka underlag du går på, din vikt och ditt steg. Generellt sett är walkingskor och vandringsskor mycket slitstarka och har en lång livslängd.

En tumregel är att kontrollera sulan efter ungefär ett års användning, särskilt om skorna används flitigt. Om sulan börjar visa tecken på betydande slitage, som utmärkt tunnhet eller håligheter, kan det vara dags att ersätta skorna. Det är också viktigt att vara uppmärksam på eventuella hål eller avvikelser i skon som kan påverka dess prestanda och komfort.

Se alla våra walkingskor här!

Kontakta oss

Tel: 026-61 20 85
Mail: info@fotskogavle.se

Följ oss

BetterBalance by Fot & Sko

cross